Uit huis plaatsen?

“Ik twijfel of ik mijn kind uit huis moet plaatsen”, zei iemand me laatst. Eigenlijk vroeg ze vroeg mij om raad, wilde ze van mij een mening en liefst ook nog een antwoord.Ik schrok er eigenlijk van.Niet omdat het een hele openhartige en persoonlijke vraag was. Dat ben ik wel gewend.Nee, dat ze hem aan mij stelde. Aan mij??!!

Ik ben namelijk geen goede als we het hebben over ‘uit huis plaatsen’. Niet dat ik er tegen ben. Integendeel. Soms kan het zelfs niet anders.Alle ouders worstelen met deze vraag als er een zorgintensief kind in het gezin is.Nou ja, da’s ook niet helemaal waar. Niet alle ouders…. Ik ook niet.

Lang heb ik gedacht dat ik als beste wist wat Joris nodig had. Lang heb ik gedacht dat ik alleen wist wat Joris wilde.Nóg langer heb ik gedacht dat ik alles alleen moest doen.Dat is inmiddels bijgesteld. Ik heb veel én lieve mensen om me heen die Joris óók goed kennen.Die kwaliteiten zien van Joris die ik misschien soms even niet meer zie.Die andere eisen aan hem stellen, eisen die ik misschien al niet meer stel.En die óók van hem houden, misschien niet zoals ik dat doe, maar wél genoeg!

Uit huis gaan is hier gewoon geen discussie-punt. Nóg niet…Wel komt dat moment natuurlijk steeds dichterbij. Maar dat wordt vooral ingegeven door het feit dat Joris straks 15 wordt. En ik heb mijzelf ooit aan mijzelf laten beloven dat als Joris vijftien zou worden ik er serieus over na zou gaan denken….. Over dat ‘uit huis gaan’.Ik heb nog een paar maanden.

Een zorgintensief kind hebben is zwaar. Ik kan het niet mooier maken dan het is.Een zorgintensief kind alleen opvoeden is soms bijna onmogelijk, óók dat kan ik niet leuker zeggen.Had het mijn huwelijk kunnen redden als ik, toen, toen dat voorgesteld werd, Joris uit huis had geplaatst?Ik denk het niet.Het idee dat dat geholpen zou hebben impliceert eigenlijk dat Joris direct de oorzaak was van onze problemen en dat was niet zo.Natuurlijk, er is veel, heel veel anders in ons leven gegaan sinds Joris erin tevoorschijn kwam…Maar toch. Er was écht wel meer aan de hand.

Ik heb in mijn leven best heel veel “wat als… –vragen” voorbij zien komen.Ik zoek de antwoorden niet meer. Ik wil ze zelfs niet eens meer vinden. Op sommige vragen weten ook alleen anderen het antwoord en daar zal ik het antwoord niet van gaan krijgen.Het is zoals het is en ik maak er het beste van.
Van de week las ik een mooi ‘verhaaltje’ op internet.Ik werd er stil van, en dat ben ik niet gauw….

An old Cherokee told his grandson:

“My son, there is a battle between two wolves inside us all. One is EVIL.

It is anger, jealousy, greed, resentment, inferiority, lies and ego.

The other is GOOD.

It is joy, peace, love, hope, humility, kindness, empathy and truth.”

The boy thought about it, and asked:

“Grandfather, which wolf wins?”

The old man quietly replied:

“The one you feed”

Ik prober hier de goede wolf te voeren. Dat valt niet altijd mee…Maar ik geloof heilig in de wijsheid van die oude indiaan.Ik geloof in mij, ik geloof in mijn kinderen, ik geloof in ‘ons’ en ik geloof in het ‘goede van de mens’.En al word ik keer op keer zwaar op de proef gesteld, ik blijf erin geloven!En ik blijf het ‘goede’ voeren. Hoeveel enegie dat soms ook kost. Maar ik weet dat EVIL voeden nóg meer energie kost… en niets opbrengt.

En mijn antwoord op die vraag van die mevrouw?!?!Een mening had ik wel, raad kon ik haar niet geven en ook hét antwoord had ik helaas niet….Ik weet wel dat ik hier het goede in huis heb. En dat ben ik, dat zijn mijn twee kinderen én dat zijn ook die mensen om ons heen.Één van die goeierds is ook Joris, en die hou ik, zolang het nog kan, even onder mijn eigen dak.En als hij vijftien is, dan ga ik pas écht nadenken!!

Nu nog héél even niet....

 

 

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Linda van der Klooster | Antwoord 06.06.2012 11.14

Indrukwekkend blog.
Respect voor je kracht!

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

21.03 | 19:28

ik heb medelijding

...
04.08 | 18:45

...
04.08 | 18:44

Hoi ik heb een vraag hoe heten deze stiften

...
11.01 | 01:24

2. Maarja, iedereen doet het (het boek die) en dan mag het van de deskundigen want iedereen doet het.

...
Je vindt deze pagina leuk