De LINDA

Gewoon??

Ik snap het niet.Ik ben boos? Beledigd? Teleurgesteld? Verdrietig?

Ik sta op en zet koffie. Je hebt zo van die rituelen. Zéker in een gezin.Moeder doucht eerst, dan Sophie en als hij zin heeft Joris ook nog.Ik ben pas leuk ná het douchen, zeg ik altijd lachend en gelukkig nemen de kinderen dat serieus.Ik kom als eerste beneden en zet koffie en maak ontbijt voor Joris klaar. Sophie is helemaal self-supporting, tot aan die broodtrommel voor school aan toe.

Mijn opvoeding begint eindelijk zijn vruchten af te werpen en ik ben blij dat ik het gedaan heb zoals ik deed. Scheelt me nu een hoop tijd. Met dit soort praktische zaken dan. Zij ontbijten, ik drink koffie. We kletsen wat, zacht muziekje aan, soms zelfs de tv ja, en soms oefenen we topo tussen de hagelslag. Ochtendstress hebben we eigenlijk bijna nooit. Sophie fietst dapper op haar rode fiets naar school, een kus, altijd op dezelfde plek op de stoep en ze gaat. Met die zware schooltas voorop. En ik breng Joris. En dan moet ik zelf aan de slag.

Maar vandaag niet. Vandaag ben ik vrij. Ik kom terug in een stil huis en dat vind ik het beste moment van de dag. Op die ene vrije dag die ik heb. Kinderen weg, stilte en ik drink nog een kop koffie.

Vanmorgen ging het weer precies zoals altijd. Ons leven is verre van saai maar dit soort rituelen en regels maken het leven gewoon heel prettig overzichtelijk en handelbaar. En daar hou ik van. Ik oefen de topografie van Zuid Amerika nog even met Sophie en ik bedenk me wat ik allemaal al heb gezien daar maar vooral wat ik nog allemaal wil zien. Ooit.

Ondertussen zoemt de laptop naast mij en valt mijn oog op een bericht van LINDA. Ik vind de LINDA leuk. Héél leuk. Deze kop niet: "Mensen met een handicap zijn de nieuwe sterren."

Ik lees verder.

Er wordt gesteld dat er een nieuwe 'rage' is… Televisieprogamma's met gehandicapten. Mensen met een beperking én een wens, mensen met Gilles de la Tourette, mensen met Down. Het is 'hip', het is een nieuwe trend.Dit staat er, en ik citeer:

 

"Mensen met een handicap zijn de nieuwe sterren

Johnny de Mol laat vanaf morgen dromen uitkomen van mensen met een geestelijke beperking, Dennis Weening zet mensen met Tourette in het zonnetje. Mensen met een handicap of ziekte staan dit tv-seizoen vol in de schijnwerpers, is het de nieuwste trend in medialand?

Zo gaat Johnny de Mol in SynDROOM ambities, dromen en fantasieën realiseren van mensen met het syndroom van Down, autisme en andere aandoeningen. Morgenavond te zien om half tien op RTL4. Een uurtje later begint op NPO1 een nieuwe aflevering van Down voor Dummies, waarin Barry Atsma laat zien hoe ‘downies’ Britt, Sara en Lize tegen vooroordelen strijden.

Groot Tourette-concert 
Ook krijgen we dit seizoen een andere kant te zien van Gilles de la Tourette. Dennis Weening richt in Tourette on Tour een band op met zes mensen die aan het syndroom lijden. Ze hebben de hele dag onbeheersbare fysieke tics, en sommigen vloeken ongecontroleerd en onverwacht. Het uiteindelijke doel is een groot concert geven. Want: muziek maken helpt, zegt RTL5. Tics verdwijnen even.

Slecht zicht
Dit najaar is de jeugddramaserie Caps Club te zien, waarin een groep kinderen samen een mysterie oplost. De hoofdpersoon ziet maar voor acht procent. Het idee achter de serie: laten zien hoe je samen kunt leven, spelen en werken – los van beperkingen.

Heerlijk om beroemd te zijn
Mensen met een handicap zijn de nieuwe tv-sterren."

 

Ik ben boos, beledigd, teleurgesteld en verdrietig. Ik snap het niet. Ik snap mijzelf niet. Waarom trek ik me dit op deze vroege ochtend zo aan? Al jaren lang probeer ik 'gewoon' te doen. Probeer ik Joris een plekje te geven in de maatschappij die niet altijd helemaal klaar is voor Jorissen. Het lukt me aardig. Op mijn eigenwijze wijze.

En dat er progamma's zijn waar gehandicapten, buitenlanders, 'afwijkende', 'andere', 'bijzondere', zieke, aparte, eigenwijze en inspirerende mensen een rol in krijgen vind ik alleen maar goed. Ik pleit al jaren voor die integratie. En door dit soort progamma's komt er misschien meer aandacht en uiteindelijk.....

Ik weet het niet.

Als er een blad of televisieprogamma uitkomt 'speciaal voor de doelgroep' haak ik vaak al af. Voor de duidelijkheid, het is oké en helemaal prima dat het er is. Maar ik wil niet dat een tijdschrift een éénmalige uitgave helemaal wijdt aan 'de gehandicapten'. Ik wil ze iedere week zien. Overal. Ik wil ze tussen de modellen, de columnisten, de interviews, de reportages en de recepten.

Maar zo is het niet... Zo zal het ook nooit worden.

Ik ben reeel. En dus toch die speciale uitgaves. Dat is mijn kind tenslotte eigenlijk ook, een speciale uitgave. En misschien, misschien is dit een goed begin? Deze 'speciale' televisieprogamma's?

Ik weet het niet. Nou ja,ik weet het eigenlijk wel.

Tegen die progamma's heb ik, als ik eerlijk ben, niets. Maar die ene zin, die zegt:

"Is het de nieuwste trend in Nederland?" En dan bedoelen ze oa mijn eigen speciale uitgave. Joris een trend?

Het is die zin die me triggert. Op mijn vrije dag met die stille kop koffie. Ik ben voor sportclubs waar iedereen door elkaar heen sport, muziekverenigingen waar mensen met Gilles de la Tourette vrolijk mee kunnen blazen, ik zou scholen willen waar iedereen door elkaar heen zit. Maar ik ben niet gek. Dat kan niet en dat werkt niet. Ik wil Passend Onderwijs dat écht passend is en ik wil eigenlijk gewoon 'dat iedereen gewoon doet.' Met dit soort uitspraken gaan we dat niet bereiken.

Muziek maken helpt, zegt RTL5. Was het maar zo simpel. Het is niet simpel. En dat zal het ook nooit worden.
Maar... als we met deze progamma's een beetje awareness kunnen kweken en sympathie krijgen voor iedereen die 'anders' in deze maatschappij ben ik voor. Maar laat die rare uitspraken dan achterwege.... De nieuwste trend in medialand?

De Dikke van Dale zegt over 'trend':

trend (de; m; meervoud: trends) 1ontwikkelingslijn; neiging, richting2mode: de nieuwste trends

Ik vind het fijn dat mijn zoon én al die anderen nu even 'in de mode' zijn. Aandacht is aandacht tenslotte.Maar laten we niet vergeten dat dit niet nieuw is. Zij waren er altijd al en willen graag blijven. Op televisie, in een column, in de film en where-ever. Ik zie een uitdaging voor heel medialand. Het is pas écht cool als het 'gewoon' is.  Dit seizoen vol in de schijnwerpers?? Ik heb mijn zoon ieder seizoen. Zomer, herfst, winter en lente en dan gewoon het volgende seizoen wéér! Werken jullie daar aan mee?! En zien we dit dan ieder seizoen terug en maken julie van die trend iets 'normaals'?

Dan heb ik niks gezegd! En dan drink ik mijn stille kop koffie nu leeg....

 

http://www.lindanieuws.nl/nieuws/borrelpraat/mensen-met-een-handicap-zijn-de-nieuwe-sterren/

xxx
esther én Joris

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

21.03 | 19:28

ik heb medelijding

...
04.08 | 18:45

...
04.08 | 18:44

Hoi ik heb een vraag hoe heten deze stiften

...
11.01 | 01:24

2. Maarja, iedereen doet het (het boek die) en dan mag het van de deskundigen want iedereen doet het.

...
Je vindt deze pagina leuk