BE YOUSELF!

Gemiddelden en statistieken...

Ik hoorde het verleden week, op een lezing, iemand zeggen: "Gelukkig weten we dat nu in 2025...." Hij maakte een grap. Het klonk leuk.
De man, die overigens verder ook een leuk praatje had, maar wat te lang bleef kletsen naar mijn zin, zette me aan het denken.

Ik heb soms zo weinig nodig om mijn gedachten weer eens op hol te doen laten slaan. Vermoeiend soms.

Ik dacht terug aan een gesprek dat ik pas had bij de bank. Nu ben ik niet zo van de cijfers en al helemaal niet als dat mijzelf aangaat en het óók nog eens ingewikkeld wordt.
Want dat was het. Nou ja, dat is het. Ingewikkeld. Ik ben een 'bespreekgeval' binnen de fusie van mijn bank met een andere bank. Waarom ben ik daar nu weer niet verbaasd over? Dat ik een bespreekgeval ben... Honderden mensen gaan stilzwijgend over van de één naar de ander. Ik moet me melden. En dus, met mijn vrolijkste glimlach en toch ook wel met buikpijn meld ik me bij 'de nieuwe bank'. Na veel gepraat blijkt waar het euvel zit en de man en ik komen er wel uit. Het blijkt dat al mijn gegevens blind in een computer zijn gevoerd en daar kwamen gekke antwoorden uit. Ik zeg tegen de man dat ik niet zo van systemen houd. Ik houd niet van computers waar je 'ja' en 'nee' vragen in kunt vullen en waar dan een antwoord uit komt. Ik geloof daar niet zo in. Meestal heb ik niet een simpel 'ja' of 'nee' als antwoord. Bij mij is het altijd nét even gecompliceerder. Ook nu weer dus. De beste man kijkt me aan en zegt alleen maar: "Dat idee had k al, dat je niet tot 'de gemiddelden' behoorde." En hij lacht uiterst vriendelijk naar me. Ik vat het maar op als een compliment en wil graag een tweede kop koffie. Ik zit er al anderhalf uur. Terwijl hij koffie haalt denk ik na...Ga ik weer....

Ik kan me de bezoeken op het consultatiebureau op Curaçao nog herinneren alsof het gisteren was. Ik was een blije moeder van een vreemde baby en af en toe moesten we op controle. "Pakt hij over?", vroeg de dame van het bureau. Haar hand met de pen hing al boven haar afvinklijst...'ja'of 'nee'. Andere invulmogelijkheden stonden er niet op die lijst.

Wist ik veel? Moet je dat weten? Ik had dikke pret met Joris in die box en ik wist precies waar hij van ging lachen. Maar of hij over kon pakken??? Echt, ik had geen flauw idee. En zo waren er wel meer vragen. Meestal moest ik ze het antwoord schuldig blijven. Ik vond blijkbaar hele andere dingen belangrijk en dus pastte Joris niet in het systeem. Bij gebrek aan een  antwoord kruisten ze gemakshalve namelijk altijd maar een 'nee' aan.

Ik denk dat daar mijn afkeer begon.

Later zou Joris bij vele andere systemen ook buiten de boot vallen. Zou hij afwijkend gedrag vertonen en viel hij zeker niet binnen het gemiddelde. Door die stomme lijsten. En door mijn eigenwijze antwoorden.

Net als ik, nu weer, daar bij die bank.

Het is ons lot denk ik. Maar eigenlijk wel een heel gelukkig lot. Ik hoop eigenlijk stiekem wel nog op een wereld zonder gemiddelden. Ik hoop op een wereld waar iedereen zichzelf kan zijn en dat 'gewoon gelukkig' zijn het hoogst haalbare doel is.

En nu zei die man, op die lezing ineens: Gelukkig weten we dat nu in 2025....

Ik kreeg even hoop. Zou het? Zouden we over een paar jaar zover zijn dat afwijkend heel gewoon is, dat gemiddelden niet meer bestaan en dat we van de statistieken af zijn. Dat we 'gewoon' allemaal ons verschrikkelijke zelf kunnen zijn met alle goede en fouten dingen die dat met zich meebrengt.
Dat we niet meer zo oordelen en inderdaad ons hoogste haalbare doel is 'gewoon gelukkig' zijn?!
Dát zou fijn zijn.

En voordat het zover is bljft mjn beste advies : Be yourself. Als je daar maar bij blijft komt het ook allemaal wel goed. Misschien wel eerder dan die 2025. Ook ik heb, ondanks alle waarschuwingen, tips en raad altijd mijn eigen plan getrokken.
Zéker daar waar het Joris aangaat maar de laatste jaren ook steeds meer daar waar het mijzelf aangaat.

En dat bevalt mij goed.

Ik schud de man van de bank de hand en na drie uur overleg zijn we eruit. Ik ben en blijf een raar geval maar het komt goed.

Ik wist het! BE YOURSELF!!! Het werkt...

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

21.03 | 19:28

ik heb medelijding

...
04.08 | 18:45

...
04.08 | 18:44

Hoi ik heb een vraag hoe heten deze stiften

...
11.01 | 01:24

2. Maarja, iedereen doet het (het boek die) en dan mag het van de deskundigen want iedereen doet het.

...
Je vindt deze pagina leuk