Een sociaal leven?

Dr Phil én het sociale leven......

Het is vandaag een rare dag! Het zijn al een paar rare dagen.

Pappa van ver weg is weer even dichtbij en ik heb bijna 5 kinderloze dagen!!! Een bijzondere gebeurtenis.

Ik plan héél veel dingen.Leuke dingen, spannende dingen en ook een beetje van ‘gewoon niks’.Dat gewoon niks zit ik net te doen.Ik schenk een glas rode wijn in, kruip op de bank en ga dr. Phil kijken. Gewoon, omdat het kan.Normaal is het hier dan spitsuur. Eigenlijk wil ik normaal niet eens kijken...Dampende pannen staan gewoonlijk rond die tijd op het fornuis, speelmaatjes moeten naar huis moeten en kinderen hebben honger.

Vandaag niet. Ik zet net pas de oven aan en schuif er gewoon een pizza in, zo’n hele nare!  Zonder sla, vandaag hoef ik even niet het goede voorbeeld te zijn.

En het is heerlijk! Het is óók heerlijk omdat ik weet dat mijn 2 grootste schatten morgenavond weer in hun eigen bedjes liggen.’

Maar eh, dr Phil dus. Het onderwerp is ‘verslaving’. Er zit een jong meisje, liegen en bedriegen is al jaren ‘gewoon’ daar in huis en ze zijn hopeloos. De ouders, maar ook die dochter. En dan zegt dr Phil :”Als je verslaaft raakt stopt je sociale ontwikkeling” …

Ik zit ineens rechtop op de bank. De wijn klots bijna over de rand van mijn glas heen.Ik voel me aangesproken.

“Stopt je sociale ontwikkeling”…..

Goh, denk ik. Eigenlijk is het hebben van een gehandicapt kind dus net zoiets als het hebben van een kind met een verslaving. Alhoewel, de kans dat je kind van de drugs afkomt is waarschijnlijk toch nét even iets groter dan de kans dat Joris van zijn handicap af komt.

Dr Phil gaat verder. Het grootste verwijt dat hij het meisje maakt is het feit dat ze niet haar kansen grijpt. Dat ze een keus heeft en dat ze, het bijna verantwoord is aan al die mensen die bv niet als vanzelfsprekend kunnen leren, om haar best te doen.

Je ziet dat hij het meisje raakt. Althans, zo komt het in ieder geval over. Het raakt mij ook. Wat voor kansen Joris ook zal krijgen, hij zal nooit dat gaan bereiken wat ik zó graag voor hem zou willen Uiteraard ben ik blij met álles wat Joris zal gaan bereiken, zal ik trots op hem zijn en ….

Maar ik dwaal af. Het ging om die zin van “de sociale ontwikkeling”, die stopt.

En ik kan me die valkuil zó goed voorstellen en ik zie en ervaar hoe snel dat gaat.

Nu, nu ik even een paar dagen ‘kinderloos’ ben zie ik hoe makkelijk het is om af te spreken, gekke onverwachtte dingen te doen en om ‘zomaar’ ineens leuke dingen te ondernemen. Vrijheid Blijheid!! Wat mis ik dat soms!!!! Kom ik nu, dubbel zo hard, achter!

Gelukkig is mijn leven groter dan Joris-alleen. Maar eerlijk is eerlijk, hij beperkt me wel.

De spontaniteit in het leven is soms even weg, de sociale spontaniteit dan. Ik doe het wel, dat weg gaan, afspraakjes maken en leuk doen maar “zwaan-kleef-aan’hangt dan altijd rond bij mij in de buurt, liefst op schoot, zelfs nu nog met zijn 14 jaren.

Het wordt beter. Joris kletst veel en met iedereen en de laatste tijd vindt hij overal wel een gesprekspartner…. De dame achter de kassa, de oma op de verjaardag, de leuke meid achter de bar of die vriendelijke werkman.

Het gaat dus vooruit. Ik denk dat het vooruit gaat omdat ik me nooit, maar dan ook nooit tegen heb laten houden.
Altijd, vanaf dat hij baby is heb ik Joris meegenomen naar allerlei activiteiten , afspraken en gebeurtenissen.

Soms kwam ik huilend thuis omdat het hélemaal mis ging, soms kwam ik grijnzend thuis omdat het heel goed ging en soms had ik spijt omdat Joris er doodongelukkig was. Soms had ik ook spijt omdat ik me doodschaamde voor het gedrag van mijn eigen zoon. Maar altijd, altijf ben ik blijven gaan!

Dus ik snap dr Phil en ik snap hoe het kan gebeuren. Dat kwijtraken van je sociale leven...

Ik hoop dat dat meisje op dat eiland, waar dr Phil haar heen stuurt helemaal clean wordt.
Dat ze een leuke opleiding gaat doen en dat ze een zonnige toekomst tegemoet gaat.

Ook hoop ik dat ik, maar vooral ook Joris én ik blijven socializen. En soms zal dat goed gaan en soms zal dat misgaan maar is dat eigenlijk dan ook weer niet héél gewoon??

 

 

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

21.03 | 19:28

ik heb medelijding

...
04.08 | 18:45

...
04.08 | 18:44

Hoi ik heb een vraag hoe heten deze stiften

...
11.01 | 01:24

2. Maarja, iedereen doet het (het boek die) en dan mag het van de deskundigen want iedereen doet het.

...
Je vindt deze pagina leuk