Me, myself and I

Je hebt altijd een keus...

Je hebt altijd een keus...

Sophie is tien. En als je tien bent zijn er best al hele ingewikkelde levensvragen die je bezighouden. Kleine en grote vragen. Reeele vragen en soms vragen met nog een hoop fantasie er doorheen. Ik geniet ervan. Ik vind het heerlijk om met zo'n 'bijna mens' aan tafel te zitten en een goed gesprek te hebben. Of in de auto, op de bank, 's-avonds voor het slapen gaan of zomaar tussendoor. Wij praten wat af. Dat heb ik altijd gedaan. Met ze praten én mijn kinderen serieus nemen, hoe klein ze ook waren. Zélfs die rare snijboon van me. En ik heb ze altijd willen leren dat ze een keus hebben. No matter what...Je hebt altijd een keus!

Al vind ik het soms moeilijk, ik geloof het écht.

Als ik de keus had gehad, had ik niet gekozen voor een zorgintensief kind. Laten we wel eerlijk blijven. Maar hij is er en het is mijn keus is om het voor hem én voor mij zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. En soms gaat dat fout maar vaker gaat het goed.

Als ik de keus had gehad had ik tien jaar geleden niet van mijn 'tropische eiland' naar 'het land van de regels' willen verhuizen. Maar het moest, voor die rare snijboon.  En wat ik hier allemaal heb geleerd had ik anders nooit geweten. En mijn keus is om daar, voor nu, vrede mee te hebben.

Als ik de keus had gehad had ik graag 'happpily ever after' getrouwd willen blijven. Maar als ik dat gedaan had was ik mijzelf verloren. En mijn keus was kiezen voor mijzelf.

Als ik de keus had zou ik graag een onbezorgd leven willen en genoeg geld. Ik heb geen zorgeloos leven en straks geen baan meer. En dat maakt me creatief. Ik verzin oplossingen, netwerk me suf en ontmoet mooie mensen. Mijn keus is om het te gaan redden, no matter what!

Als ik de keus had had ik mijn kinderen graag een pappa-dichtbij gegund. Pappa is echter ver weg en daar moeten we het mee doen. Mijn keus is om daar zo goed mogelijk mee om te gaan en mijn kinderen hun vader te gunnen wanneer dat maar kan.

Als ik de keus had zou ik graag in een hutje aan de zee wonen en 's-morgens naakt baden in het zoute water en dan schrijven, tekenen en creeeren. Nu ga ik af en toe naar mjn 'tropische thuis' én Vlieland en creeer mijn eigen fantasie. Dat is mijn keus.

Als ik de keus had zou ik dag en nacht schrijven en prachtige dingen maken. Ik run nu een gezin in mijn eentje en dat is soms loodzwaar en mijn keus is schrijven overal tussendoor en daar waar ik kan. Maar ik doe hét!

Soms is het gewoon niet simpel. Het leven is niet simpel. Mijn keus is om het wel simpel te maken. Uiteindelijk is het toch ook heel eenvoudig? Er is altijd een keus. Ook al is dat niet gemakkelijk.

Ik sta op een punt in mijn leven dat er wéér allemaal keuzes gemaakt moeten worden.

Sophie moet naar de middelbare school en als je op die éne school wilt moet je je toch echt nu wel alvast inschrijven. Ik doe het en denk: "Duh, wie weet waar ik dan woon?"

Als de kerstbomen overal schitteren raak ik mijn baan kwijt en ik moet nu flink gaan solliciteren. Ik denk: "Het komt wel goed"

De schoolarts vindt dat Joris zijn rug niet goed groeit, we moeten weer naar het ziekenhuis. Ik denk: " Ik los het wel weer op"

Mijn makelaar vraagt wat ik nu wil. Ik kan niet kiezen want ik heb nog geen alternatief. Ik denk: "Wie dan leeft wie dan zorgt"

Opa van 92 is ziek. En we willen nog lang geen afscheid nemen.  Ik denk: "We moeten het leven koesteren zolang we kunnen"

Ik heb een práchtig boekidee én een sponsor. Ga ik naar een uitgever of maak ik deze in eigen beheer? Ik denk: "Ik ga in ieder geval weer naar Curaçao en geef mijn eiland mijn boek"

De opvang van Joris houdt gedeeltelijk op, hoe los ik dat op? Ik denk: "Hup, zoeken naar een alternatief en regelen die boel"

Ik heb nóg een boekidee en ook de toezegging van iemand die mee wil werken én mee wil denken maar gaat dat ook lukken? Ik denk: "Wat een prachtig juweeltje kan dit gaan worden"

Ik zit in een projekt waar ik heilig in geloof en wat groots kan worden. We mikken op de maan.... Ik denk: "Als we mikken op de maan vangen we zeker een paar sterren onderweg"

Mijn zus heeft kanker en ik wil er zijn, daar waar ik kan. En soms schiet ik tekort. Ik denk: "Wat een machtig en krachtig mens en wat hou ik veel van haar"

Ik moet alles alleeen doen en weet soms even niet meer hoe. Maar ik ga door.... En ik denk: "Als Joris mij er in 15 jaar niet onder heeft gekregen gaat niemand dat lukken"

Je hebt altijd een keus.... Je kiest namelijk hélemaal zelf hoe je met dingen omgaat! Ik draai de trouw-aan-mijzelf-ring de laatste tijd vaak rond aan mijn vinger. Hij glimt meer dan ooit omdat ik er zoveel aan zit. Keuzes maken en trouw blijven aan jezelf. Het is niet de makkelijkste weg maar ik neem hem wel. Ik verlies me in van alles, laat me meeslepen door iedereen maar ik doe het met mijn hele hart én oprecht en écht. Dan kan het toch niet fout zijn?
Dát is namelijk uiteindelijk mijn keus. Trouw blijven aan mijzelf en iets maken van wat je hebt, of niet hebt. Ergens helemaal voor gaan...

Ik heb Joris net naar zijn logeerhuis gebracht. Sophie blijft alleen thuis. Ze is tenslotte al tien. Joris klimt op zijn skelter en lijkt happy. Ik rijd terug in een stille auto met de muziek op hard. Er biggelt een traan over mijn wang terwijl ik toch oprecht blij ben.

Als ik kon kiezen....

Ik blijf hem lastig vinden. Als ik écht kon kiezen dat wist ik het namelijk wel.
Maar ook nu ligt de wereld voor me open. Ik kan doen wat ik wil, gaan waar ik wil en beslissen wat ik wil. Ik kan zelf keuzes maken en daarmee trouw blijven aan mijzelf.
En dat is rijkdom. Pure rijkdom! En onderweg verlies ik best mooie dingen, ontmoet ik mooie mensen en verlies ik die alsnog.

Maar één ding verlies ik niet. En dat is me, myself and I. Hoezo.... als ik kon kiezen? Ik kies. Ik kies voor mij! Constant. En daarmee dus ook voor 'trouw aan mijzelf'. En een betere keuze is er niet!

Als ik de straat inrijd en voor de deur parkeer ziet Sophie me. Ze rent naar de voordeur, doet open en werpt zich in mijn armen. Wat een héérlijk kind. We kruipen samen op de bank en praten over die levensvragen.
Soms ingewikkeld. Maar soms ook zó simpel!

 Je hebt altijd een keus...

 

 

 

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

21.03 | 19:28

ik heb medelijding

...
04.08 | 18:45

...
04.08 | 18:44

Hoi ik heb een vraag hoe heten deze stiften

...
11.01 | 01:24

2. Maarja, iedereen doet het (het boek die) en dan mag het van de deskundigen want iedereen doet het.

...
Je vindt deze pagina leuk